Luovan alan hyödyntämistä ei ole vielä ymmärretty meriteollisuudessa. Luovien alojen ammattilaisten kanssa työskentelyssä on suuri potentiaali suomalaisilla meriteollisuuden yrityksillä.

Koulutus tarjoaa palvelumuotoilun luovat ideat mukaan kehittelyysi. Koulutuspäivässä saat käyttöösi luovan innovaattorin työkalut, joiden avulla opit ohjaamaan innovaatioprosessiasi edistymään haluamallasi tavalla. Koulutuksessa aloitamme visioiden kehittelyn luovan taidelähtöisen tekemisen kautta, hyödyntäen arvokasta hiljaista tietoamme. Aistit ja käyttömukavuus mukaan innovointiin. Nimittäin jos aistit ohitetaan, saamme aikaiseksi korkeintaan keskinkertaisia tuotteita ja palveluja. Aistit onkin ankkuroitava mukaan kehittelyyn jo aivan alussa niin, että ne juurtuvat ratkaisuja koordinoiviksi tekijöiksi. Mikä voisi olla arvokkaampaa tykkää – en tykkää aikana? Ostopäätöshän tehdään lopulta lähes aina aistien varassa.

Opi innovoimaan oikein

Koulutus on suunniteltu työyhteisöille. Innovoinnin sumean alkupään tehostaminen luovilla menetelmillä. 

Miten päästä alkuun? Hyvät ideat hukassa? Projekti jumissa? Tarvitsisiko tiimisi nollausta? 

Kickstart kehittelyn alkuun. Kasvatat omaa ja tiimisi luovaa potentiaalia. Nopeampi innoprosessi. Avataan mielikuvitusta luonnostelun avulla projektin alussa. Ratkaisu joka yllättää positiivisesti lopussa. Mahdollisuutesi onnistua kasvaa. Haemme optimaalisen lähdön luovuuden työkaluja käyttäen.

CHILL OUT ohjaa sinut läpi kehittelysi sumean alkupään.
WAKE hyödyntää rem unen kaltaista saunan jälkeistä luovaa tilaa, kun aivomme ovat virittyneet luovien innovaatioiden kannalta otollisesti.
DIVE IN tuo käyttöösi arkkityyppisen draaman kaaren työkalun, jossa jokainen kehittelyn osa-alue on luontevasti omalla paikallaan tukemassa parasta mahdollista lopputulosta. Luovan innovaattorin power tools jäävät sinulle suunnittelijan työkalupakkiisi. 

Koulutuksessa saat kehittelyysi mukaan taiteista tutun kehollisen ymmärryksen, koskettavuuden ja ihmisläheisyyden, jotka avaavat väylän asiakkaan tunneälyyn. Koulutuksen sisältö perustuu dream state metodiin, jossa löydetään luova flow tila, joskin luovan slow tilan kautta. Haetaan sopiva rento mielentila rentouttavalla mielikuvaharjoituksella. Systemaattinen mielen pöydän tyhjentäminen luovan kirjoituksen ja luonnostelevan luovan tekemisen avulla. Näin pääset innovaatioiden kannalta otolliseen olotilaan. Käytämme kuvaa, joka kertoo enemmän kun tuhat sanaa. Haetaan taiteesta tuttu WAU! elämys, uniikki rohkea omaleimaisuus. Lopuksi ideahautomo, jossa löydämme parhaat innovaatiot. Lisäarvona tekemämme hienot taideteokset jäävät työpaikallesi tuomaan piristystä.   

Mihin työpaja soveltuu:

Tiimeille kehittämis- ja suunnittelupäiviin, tuotesuunnitteluun.

Työpajan kesto:

Työpajan kesto on 4 tuntia. Mahdollisuus laajentaa pidempikestoiseksi koulutukseksi.

Työpajan hinta:

Hinta: 2500€ + alv. Hintaan lisätään mahdolliset matka- ja ilometrikorvaukset

Kouluttaja Mikko Kirjavainen

Taiteen tuotteistamisen moniosaaja (YAT), taiteen maisteri (TaM), rehtori Lapinlahden taidekoulu, muusikko Wünderchild yhtyeen keulamies, taidemaalari, kirjoittaja Creative Innovation taiteen välineet innovointiin. 

” Minulla on valtava innostus jakaa oppimaani. Kekseliästä luovaa innovaatiota opit parhaiten kokeilemalla ja tekemällä. Kouluttajana ohjaan ryhmää kapelimestarin tavoin ja vien asiakasta kohti kaikista parasta lopputulosta,  usein pilke silmäkulmassa. Akateemikko Outi Heiskasen mukaan olen ”monialaisesti luova multi artist.” Kirjoitan kirjaa Creative Innovation luovasta innovoinnista työelämän tarpeisiin. Kirjassa tarjoan kolme työkalua, joilla sinä voit tehostaa omaa innovaatioprosessiasi.  ”

Tyytyväisiä asiakkaita

S-ryhmän valmennustiimi ja johtoa, taideyliopiston jatko-opiskelijat, Espoo Art, Fortumin taidekerho, Lapinlahden taidekoulun oppilaat, Helsingin taiteilijaseuran öljyväri -ja akryylimaalauksen mestarikurssin opiskelijat, Maalaa isosti kurssien opiskelijat, Helsingin kesäyliopiston oppilaat. 

Lausunto

Mikko Juhani Kirjavaisen kirjoittaman kirjan Creative Innovation -taiteellisen luovuuden hyödyntäminen innovaatioprosessissa sisältö kuin myös sen pohjalta suunnitteilla oleva kansainvälinen englanninkielinen nettikirja ja sovellus vastaavat siihen suureen tarpeeseen, mitä innovoinnin kehittämisessä työelämässä tällä hetkellä on. Tarve on syntynyt useista sellaisista syistä, mihin Kirjavaisen kehittämishanke voi osaltaan vastata.

Käytännön innovointiprosessin heikoimmin kehittynyt osa työelämässä on sen ensimmäinen kolmannes eli varsinainen uusien ideoiden tuottamisvaihe. Tällä on erittäin suuri vaikutus siihen, kuinka korkean uutuusarvon innovaatioita kyetään tuottamaan. Ideointivaiheen laatu selittää jopa 2/3 lopputuotteen uutuusarvosta. Kun samaan aikaan työelämässä on yhä suurempi tarve tuottaa radikaalimpikin innovaatioita, on ideointiprosessin kehittämistarve päivänpolttava.

Ideointivaiheen kehittymättömyys selittyy pitkälti perinteillä. Innovoinnin kehittämisestä päävastuun ovat perinteisesti kantaneet tekniikan ja talouden asiantuntijat. Tämä näkyy mm. siinä, että vaiheet, mitkä liittyvät jo syntyneiden ideoiden jatkojalostamiseen, tuotteistamiseen, valmistamiseen, markkinointiin ja myyntiin, ovat kaikkein parhaiten kehittyneitä. Sen sijaan alkuvaiheen eli ideoiden tuottamisvaiheen asiantuntijat yhtä hyvin luovuuden kuin mielen prosessien ja vuorovaikutuksen aloilta ovat tuoneet osaamistaan työelämän innovoinnin kehittämiseen vain niukasti.

Ideointivaiheen käytännön kehittämistä ovat vaikeuttaneet myös pätevien, konkreettisten, helposti ymmärrettävien ja työelämässä käyttökelpoisten mallien ja menetelmien puute. Tätä aukkoa Kirjavaisen kehittämishanke täyttää useistakin syistä.

Kirjavaisen tyyli kirjoittaa ja kertoa aiheesta on taitava, ymmärrettävä ja innostava. Hänen kertomaansa on helppo ymmärtää moniammatillisilla työkentillä, vaikka ei olisikaan hänen alansa asiantuntija. 

Hänen kehittämänsä menetelmänsä perustuvat pitkäaikaiseen, monipuoliseen ja syvälliseen luovuuden tuntemiseen ja kokemukseen. Myös hänen pitkäaikainen kokemuksensa aihepiirin ja siihen liittyvien menetelmien opettajana ja ohjaajana näkyy hänen käyttämissään ja kehittämissään menetelmissä. Niiden käytännönläheisyys, helppotajuisuus ja mukaansatempaavuus tekevät myös muiden alojen ammattilaisille mahdolliseksi innostua niistä ja opetella käyttämään niitä käytännön työssä.

Jari Ranne

Psykologi, innovaatioasiantuntija

Kotkankatu 39, 13500 Hämeenlinna

+358 40 5515207

jari.ranne@meo.fi

www.meo.fi

@JariRanne

www.linkedin.com/in/jariranne